Familjen Hall

Klaipeda, Litauen
2008-08-08
 
Fredag:
Vi tyckte vi hade sett tillräckligt av baltländerna och regnet, hade det bara varit bättre väder finns det mycket mer att utforska! Denna kuststräcka är fantastisk vacker!
 
Vi tänkte testa på en längre sträcka denna gång så vi tar oss ner till central Europa och värmen. Vi åkte ifrån campingen kl 10.10 och skulle åka efter kusten och se havet, det visade sig vara tyvärr inte mycket att se. De hade lagt en väg efter kusten men tyvärr lite för långt ifrån havet så man såg inte till den fina kustlinjen. Vilket är synd, hade vädret varit varmt och soligt hade detta varit en fin sträcka. Vi åkte från Ventspils via Liepaja i Lettland ner till Kalipeda i Litauen. Här har de lite att lära då de marknadsför denna kustlinje hårt i Sverige med turist information och hemsida på svenska. Det vi saknade var lite fler rastställen som låg mot havet.

Vi åkte igenom Litauen utan att göra något annat stop än på en rastplats. På denna rastplats stekte vi upp lite pannkakor och fick sällskap av en trebent katt. Som vi gav mjölk, hon var väldigt kelig och social. Vi hade det varmt och skönt där och självklart fanns det mycket av getingar även där. Med tanke på att vi längtar efter värmen så skippade vi att åka förbi Vilnius som var en omväg på ca 20 mil. Pappa och John tror ändå att de bara kommer få se kyrkor.

Väl framme i Polen så vart himlen svart och det tog inte många kilometrar innan himlen öppnade sig. Denna första etapp av Polen var ingen reklam för Polens vägnät, de var de sämsta vägar vi hittills hade åkt på. De kör som galningar och vägarna är mycket smala. Långtradarchaufförerna verkar köra på ackord för de kör fortast av alla och störts är först. Mamma sitter på helspänd hela tiden så denna långa sträcka har kört slut på henne. Vi passerade Warszawa vid halv ett på natten lokal tid vilket är den samma som Sverige. Vi åkte ett tag till men att orka fram till Krakow orkade vi inte, vi stannade till på ett ”truckerstop” och då hade vi kört 17 timmar och ca 90 mil alla var trötta. Eftersom vägarna här i Polen är jätte dåliga tar det lång tid man får köra ofta i 50. Vägarna är precis som jag hört men man kan ändå inte tro att det ska vara så eländigt. Tom vägarna in till de större städerna känns som små stigar. En sak jag har funderat över är vart alla människor bor. Det finns 35 miljoner människor här i Polen men jag upplever att det bara är landsbygd som är obefolkat när vi kört genom hela Polen. Inte ens Warszawa kändes så stort. Där bor ca 1.5 miljon. Vi hade tur med trafiken som körde genom staden på natten och trafiken var lugn. Det var vackert att komma körande genom staden då det var mörkt och se alla vackra byggnader upplyst. Vi får utforska Warszawa en annan gång, nu har vi så mkt annat att upptäcka.