Familjen Hall

Berlin - Stadsvandring
2016-06-20
28 C sol
Boende: DCC Camping Berlin Kladow
 
Måndag:
Idag ska vi göra Berlin!
Vi har tänkt skrapa lite på ytan av denna stora och historiska stad. Hur gör man det bäst? Jo man åker en turistbuss! Vi började med att åka en dubbeldäckare från campingen in till centrum. Där köpte vi biljetter och hoppade på en turistbuss. Vi fick sitta längst fram och Ian fick sistta med den kvinnliga guiden. Vi åkte ett helt varv som tog ca två timmar. Vi tog en lunch på Vapiano som var amazing!
 
Efter det tänkte vi förflytta oss till den del av muren som finns kvar och Charlie point. Vi hoppade på en ny turistbuss för att enkelt förflytta oss. Nu var det en ny guide som pratade en engelska vi faktiskt förstod så vi bestämde oss för att åka hela varvet igen ;)
John sa till guiden att han pratar bra engelska och fick som svar: - Ja det är för att jag är från New Jersey! :)
 
Efter andra varvet så var det dags att ta sig till det vi ville titta närmare på. Eftersom sista turen med turistbussen gått fick vi ta oss ner i tunnelbanan som är gratis. Vi kollade in  det som är kvar av muren och Check point Charlie eller som guiden sa "det är som Disneyland nuförtiden"
 
När vi på hemvägen gick förbi Trabanter som man får köra guidade turer i började Ian gråta då han gärna hade velat göra det. Det är inte sista gången vi är i Berlin så vi kan kanske ha det i åtanke. Vi åt en sen middag på Mc Donalds mitt emot judiska museeumet. Men det fanns inte tid eller orka för det idag. När vi i lugn och ro satt och åt insåg vi att sista direktbussen tillbaka till campingen snart går och vi fick väldigt brottom! Vi hade nämligen en bit att åka tunnelbana och hitta rätt i den innan vi kom fram till därifrån direktbussen går ifrån.
Självklart hittade vi inte rätt i tunnelbanan och vi missade sista bussen! Vi fick lite lätt panik då vi inte alls visste vilken annan buss vi kunde ta oss i närheten med. En snäll kvinna såg vår stress och frågade vart vi skulle. Hon förklarade vilken buss vi skulle ta och vart vi var tvugna att byta buss. När vi bytt buss försökte John hålla koll med GPS vart vi skulle kliva av för att vara så nära campingen som möjligt. Hållplatsens namn höll på att lura oss att kliva av alldelles för tidigt!!! Vi klev av rätt men fick gå två km till campingen för bussarna hade slutat gå även där. Men det gick oväntat smidigt med Ian som var på gott humör och pigga ben! Kl 23.00 var vi hemma! Vilken tur vi hade grindens nyckel med oss ifall vi skulle bli sena hem! Annars hade vi fått sova utanför! :)
Vi åker turistbuss runt i Berlin för att få en överblick och ett bra sätt att hinna se mycket med en 6 åring! Ian fick sitta brevid guiden som var mån om att få honom delaktig! =)
Det sönderbombade kyrktornet som man sparat för att påminnas om kriget!
Ian fickse många coola bilar glida runt i Berlin
Världens bästa turist som han kallar sig för! :)
När vi åkte bussen ett varv till passade gogubben på att ta sig en tupplur! 
Checkpoint Charlie eller som guiden sa "det är som Disneyland nuförtiden"
Det som återstår av muren! Helt ofattbart att det gått en mur runt hela staden!
Minnes monumentet efter kriget
På hemmvägen såg vi att man kunde hyra Trabanter och köra guidad tur med! Ian som älskar bilar blev så genomledsen när han insåg att vi inte kunde göra det.
Vi gick även förbi Checkpoint Charlie där "soldater" ville ha betalt för att man skulle ta kort tillsammans med dem.