Familjen Hall

Krakow, Polen - Stadsvandring
Krakow är en otroligt vacker stad som bjöd på mycket historia och sevärdheter! Maria kyrkan tornar upp på medeltidens största torg!
2008-08-10
Camping Clepardia
 
Söndag:
I morse sken solen och den värmde underbart, vi tog oss till ett närliggande centrum för att ta ut pengar och hitta en buss till gamla staden i Krakow. Anledningen att vi alltid åker till gamla stan är våran förkärlek till gamla kyrkor och byggnader. Vi fick efter ett andra försök ut pengar så vi kunde betala bussen. 
Bussen var en resa Bitte sent skall glömma, hon är lite åk rädd och de kör som de tänkt att om bussen går sönder så får de en ny. Väl framme i stan så gick vi ner mot centrala torget mitt i den gamla staden och där hittade vi små eldrivna guide bilar, dessa var ungefär som golfbilar. Vi tog den längsta turen som höll på i 1,5 timmar och vi såg allt ifrån kyrkor till judiska getton och fabriken där Schindlers List utspelades. Det var skönt att åka runt i denna lilla bil och man slapp gå flera mil.

Efter den härliga turen i solskenet så var det dags att äta, turen hade passerat ett Mc Donalds så siktet var inställt på skräpmat. Detta var andra gången i Bitte´s och Gunnars liv de åt på Mc D. Maten smakade bra tycke vi alla och det var inte så dyrt heller. 

Sedan gick vi Jana gatan ner till stora torget igen och där passade vi på att se Europas äldsta köpcentrum ifrån medeltiden. Nästa mål var att se slottet, så efter lite kartläsning började vår promenad mot slottet. 
Slottet visade sig ligga vid floden som går igenom Krakow och heter Wisla, promenaden dit var lite längre än vi räknat men ändå nära. Slottet ligger på en bergknalle som heter Wawelberget. Vi gick en lite tur runt detta och efter en lång dag på stan beslutade vi oss för att hitta en närliggande busshålplats. Bussresan hem var lika spännande för Bitte även denna gång, väl framme vid campingen så hade vår lokala affär stängt för dagen med en kvarts marginal så det blir till att äta palt ikväll. 
 
Konstnärer som visar upp sina alster på den gamla stadsmuren. Det är en gammal traditon för konstnärer att visa upp sin konst just på muren.
 
 
Denna elbil tog oss runt hela Krakow och en inspelad röst guidade oss på svenska
Det största medeltida torget!
Judiska kvarteret
Schindlers fabrik. Där även filmen Schindlers list spelades in som man höll på att renovera.
Detta var muren runt judiskakvarteret och hade formen som gravstenar för att trycka ner dem psykist!
Europas första saluhall från medeltiden och världens äldsta fortfarande fungerande Saluhallar
Mamma och Pappa på största medeltida torget.
Floden Wisla som rinner genom Krakow
Kungapalatset som är högt beläget