Familjen Hall

Tallinn, Estland - Stadsvandring
2008-08-03
Tallinn city camping
 
Söndag: Idag har vi gjort Gamla stan i Tallinn, det är en vacker gammal stad med mycket att se, mest kyrkor då. Pappa skrattar lite åt mig och mamma när vi går runt och tar kort på gamla dörrar och sånt. Vi började med att gå 4.5 km in till staden från campingen. När vi kom dit satte vi oss ner och drack Tallinns första öl och lånade klubbhuset som John säger. Bakom oss satt ett par amerikanska unga killar och drack öl, det gick förbi en väldigt lätt klädd och tok spacklad tjej som de hälsar på. Hon var snabb på att sätta sig ner bredvid dem. De frågar om hon ville ha en öl men det ville hon inte. Då erbjöd hon han sina tjänster varav killen svarade att han inga pengar hade. Så då drog hon fort.

Efter en liten paus så började vi beta av turistattraktionerna, vi började med Tjocka Margareta, som är ett tjockt kanontorn med väggar som är upp till 5 meter tjocka. Sedan vandrade vi gatan upp och tittade in Tre systrar som är tre hus från 1400-talet i tripp trapp trull. Det är utmärkt arkitektur från medeltiden med en dörr i barockstil. Numera inhyser de husen ett lyxhotell. I närheten låg KGB:s högkvarter, där de höll till under sovjettiden. Fönstrena längst ner var helt igen murade och här blev många människor torterade och skjutna medan andra förhördes innan de blev skickade till Sibirien. Numera hyser huset polisens administrativa enhet.
Sedan kollade vi in Helgeandskyrkan även det en kyrka från medeltiden som har en klocka på fasaden i blått och guld. Vi kollade även in Rådhustorget och ett apotek som är Europas äldsta apotek som drivits av samma familj, 10 generationer mellan 1580-1911. Här såldes hackade fladdermus, brända bin och ormskinn bland annat. Det finns ett litet utställningsrum där inne.

Sedan gick vi Långa Benet (Pikk jalg) som ledde oss upp på Domberget. På toppen av berget satte vi oss ner för att äta mat med Alexander Nevskijkatedralen i bakgrunden. Där så började vi prata med en kvinna från Umeå och en man från Norge som försökte gissa vart ifrån Sverige vi var på våran dialekt. De hade gissat rätt och hade oxså hört att John inte pratade våran dialekt. Jag tycker att Alexander katedralen är otroligt vacker med sina lökformade kupoler. Det är en kyrka för Tallinns ortodoxa kristna. Vi hamnade mitt i ett bröllop mellan ett ungt par. Högst upp på Domberget ligger Toompeas slott och Långe Hermann där den Sovjetiska flaggan halades och den Estniska blå-svart-vita hissades på Långe Hermann 1989 och ockupationen var över. Vi gick runt Domberget och stod på kanten av denna kalkstensklippa som har en höjd på 48 meter över havet.
På väg hem gick vi förbi Sankt Olaikyrkan som är Tallinns största medeltida kyrka där tornspiran gör att tornet blev 159 meter högt. Spiran skulle leda fartygen rätt. Under Sovjetepoken använde KGB:s högkvarter den intilliggande Sankt Olaikyrkans metall spira som radioantenn. Efter en brand så byggdes tornet hela 35 meter lägre och är numera endast 124 meter. Jag och John klättrade hela väggen upp till kyrkspiran uppför en jättesmal stentrapp. När vi väl kom upp var det endast den smala takfoten som man skulle gå på. Det var dock väldigt bra med stängsel runt. Jag gick runt tornet men John tyckte det var för läskigt så han stannade.
På väg hem till campingen stannade vi till vid Estonia monumentet som rest till minne av alla som dog vid Estonia katastrofen. Sedan stannade vi för att få i oss lite energi genom lite go fika. När vi kom ut så spöregnade det. Vi har haft tur, under dagen har vi haft mulet men ändå bra väder att turista i. De 4 km hem blev blöta och under kvällen har regnet bara ökat. I morgon går turen söder ut genom Estland till Pärnu. Vi hoppas nu på sol och värme.
 
Tjocka Margaretha som är ett kruttorn
 
 
Vi klättrade upp i Sankt Olaikyrkans spira och fick en fantastisk överblick över gamla stan.
Alexander Nevskijkatedralen
Alexander katedralen
KGB högkvarter där de höll till under sovjettiden. Fönstrena längst ner var helt igen murade och här blev många människor torterade
Estonias minnes monument